Client Remodeling Goals

Our clients aspired for an open-concept, updated space that would accommodate their family and friends, but were limited by their first floor layout. The existing rooms on this floor, although plentiful, were disproportionate and closed off from one another, prompting a lack of flow and functionality. At the center of the problem was the undersized kitchen that was crammed into the middle of the house, restricting circulation to the other rooms. A non-existing mudroom also meant a cluster of coats and shoes left behind at the entryway.

Our Design Solutions

In order to improve the way our clients lived in their home, we proposed a design solution that would maximize the home’s square footage by rearranging the existing rooms to better suit their needs. The most dramatic change was made at the back of the home, where the former dining room and office space were transformed into a spacious kitchen and new mudroom with garage access. The old kitchen location gave way to the formal dining room with improved sightlines into the kitchen, family room, living room, and new office space. Between these spaces, engaged columns were placed, establishing a visual threshold between each room and giving more character to the interior of the home.

The overall design was inspired by a transitional style, providing a mixture of contemporary and traditional elements. Moreover, quartz countertops, elegant lighting fixtures, and contrasting white and dark cabinets were selected to create the polished kitchen design while traditional elements were called out with a gable roof and white trim. A large kitchen island, with semi-circular bar top, was also designed custom for the space, creating the perfect place for entertaining.

Before kitchen Remodel

Pre-Existing Floor Plan

redesigned Floor Plan