Client Remodeling Goals

While their home provided them with enough square footage, the original layout caused for many rooms to be underutilized. The closed off kitchen and dining room were disconnected from the other common spaces of the home causing problems with circulation and limited sightlines. A tucked-away powder room was also inaccessible from the entryway and main living spaces in the house.

Our Design Solutions

We sought out to improve the functionality of this home by opening up walls, relocating rooms, and connecting the entryway to the mudroom. By moving the kitchen into the formerly over-sized family room, it was able to really become the heart of the home with access from all of the other rooms in the house. Meanwhile we created a more cozy, comfortable space in the adjacent living room with an updated fireplace, new cathedral-style ceiling and skylights. The powder room was relocated to the entry, making it more accessible for guests.

We used a transitional style with rustic accents throughout the remodel for a cohesive first-floor design.  Brass hardware and custom wood features-including a hood top and accent wall over the fireplace-complement the white and black cabinets. We thickened the walls between each room and added decorative archways, providing the home with even more character.

Before Kitchen Renovation

Before Floor Plan

Floor Plan after Redesign