MECHANICALS

Whenever we open walls - and especially when we open so many! - electrical and mechanicals become a challenge to relocate. With the help of our friends at JetStream Mechanical, this portion of the project went smoothly, and the result will be a well-functioning layout with the proper HVAC to create a comforting environment for our clients.


EXTERIOR BRICK REMOVAL & REPAIR

The brick here is in poor condition, so we are working to repair what we can and replace the rest! Here’s Matt and crew from CLM helping us get the exterior into tip-top shape.

After | exterior - Rendering


DEMOLITION AND FRAMING

The existing kitchen was a good size, but included a redundant eating area, as there’s also a true dining room on this floor. In order to make the home more suitable for a young family and to accommodate a large island, part of the demo included removing the half wall between the former kitchen and eat-in space. We also removed the walls that sequestered the fireplace in its own room, paving the way for an open concept first floor and creating the fireplace as its centerpiece.

Pushing out an addition - under the existing roofline and supported by an existing steel beam - in that same former eat-in space really allows us to open up the circulation, expand the views to the lake and create a naturally-lit, warm and welcoming space.

AFTER | KITCHEN - RENDERING


DESIGN THINKING

Project Designer Caitlin Acampa used these visuals to help make her design intentions for the Lakehouse clear; the green arrows, for example, indicate sightlines possible throughout the first floor now that it’s an open concept plan. From the primary work area in the kitchen, one can see not only gorgeous lake views, but out on to the deck and into the dining room where the kids might be playing or doing homework.


A SELECTION OF SELECTIONS

Our clients and Project Designer Caitlin Acampa worked together to choose timeless finishes throughout the home, making sure that this long-loved lakehouse will be suitable for generations to come.


HERE’S THE PLAN.

The scope of this project encompasses the entire house, as nearly every room is getting (at the very least) a facelift. The greatest design focus, however, is the first floor, which previously contained several separate family living spaces. Our designers advised that opening these spaces would not only make the home more functional for the family, but also make lake views possible throughout the first floor.


Would you like to be notified when we update this project?

 
 


Client Remodeling Goals

A third-generation family home, this space is full of childhood memories; our client lived in and later visited her grandparents this home. Now that she and her husband are the homeowners, they tasked us with creating a layout more suitable for a young family of five, updating the finishes, and preserving the charm of the original home. And because this home is on a lake, our clients wanted to maximize views whenever possible!

  Before - FIREPLACE

Before - FIREPLACE

  BEFORE - KITCHEN

BEFORE - KITCHEN

  BEFORE - LIVING ROOM

BEFORE - LIVING ROOM

Our Design Solutions

The scope of this project encompasses the entire house, as nearly every room is getting (at the very least) a facelift. The greatest design focus, however, is the first floor, which previously contained several separate family living spaces. Our designers advised that opening these spaces would not only make the home more functional for the family, but also make lake views possible throughout the first floor.

The home’s small, galley-style kitchen wasn’t great for a family with kids. We took out the wall between the casual dining space and the kitchen, capturing that space to use for pantry storage - and opening it to gorgeous lake views.  A small bump-out means that this kitchen has room for an island, and also improves circulation paths between the kitchen and sitting room. The massive stone fireplace, once closed off in a room of its own, has become a true focal point in the space. Dramatic pendant lights in the kitchen complement its scale.

Upstairs, a fairy playroom adds fun and function for the kids, and the upstairs bathrooms (which each previously included a single sink and soaking tub!) get updated with showers and double sinks. Transitional design and timeless finishes throughout the home mean that this long-loved lakehouse will be suitable for generations to come.